Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De inschrijving is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan verder als Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’.

Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Foto: Website Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Stelling van Amsterdam staat al sinds 1996 op de lijst. Daar is nu de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan toegevoegd. Bijzonder is dat in Gemeente Altena Vesting Woudrichem, Fort Altena, Fort Giessen, Fort Bakkerskil en Fort Steurgat aan deze waterlinie ligt.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie staan nu naast onder meer de Van Nellefabriek, het Woudagemaal en Molencomplex Kinderdijk op de Nederlandse UNESCO-werelderfgoedlijst. Naast vele andere internationale plekken zoals Taj Mahal, Machu Picchu en Stonehenge. Een rijtje om trots tussen te mogen staan.

Wethouder Paula Jorritsma: “Ik ben enorm blij en trots dat Unesco de waarde van de Waterlinies erkent. We kunnen de linie nu als richtsnoer gebruiken om ons gebied én toekomstbestendig én met respect voor de historie in te richten. Dat biedt zoveel mooie kansen. Onze cultuur moeten we koesteren als ons fundament, als de bodem van de taart en niet als de kers er bovenop.”

Lees meer informatie hier.