Als je het prachtige gebouw van de buitenkant bekijkt zou je niet verwachten dat de geschiedenis van Xinix al ruim 40 jaar teruggaat.

Optreden in de Xinix.
Foto: Facebookpagina Xinix

In 1973 werd het eerste initiatief voor een poppodium in Nieuwendijk opgezet, toen nog onder de naam Promani. Optredens vonden toen plaats in het dorpshuis, maar al in 1978 verhuisde men naar een vaste locatie in het gebouw van de “School met den Bijbel” dat al een paar jaar leegstond. Vanaf dat moment werd ook de naam “Xinix” aangenomen – volgens de legende afkomstig van het feit dat de zaal tijdens optredens zo donker was dat artiesten dikwijls “Ik zie niks!” naar het publiek riepen. De naam Promani leeft overigens ook nog steeds voort tijdens de maandelijkse XGP (Xinix Goes Promani)-avonden, waarbij er vooral bands worden geprogrammeerd voor de doelgroep die ook de eerste jaren nog heeft meegemaakt.

In het oude schoolgebouw heeft Xinix vele mooie jaren mogen meemaken, maar omdat de poptempel langzaam maar zeker uit haar jasje groeide en de oude school langzaam maar zeker in verval begon te raken, startte men na 2000 met het zoeken naar een nieuwe locatie. Na lang zoeken werd deze gevonden en in januari 2008 is het huidige gebouw geopend: een prachtige nieuwe poptempel die volledig is ontworpen om alle zintuigen de best mogelijke ervaring te geven.

Sinds de verhuizing in 2008 is Xinix ook verenigd met SLIM, de Stichting Lichte Muziek. Deze organisatie is vanaf begin jaren ’80 actief in het begeleiden van muzikanten en bands (en ook mede verantwoordelijk voor de oprichting van Xinix)  en was tot halverwege de jaren ’00 gevestigd in een oud schoolgebouw aan de Tol tussen Sleeuwijk en Werkendam. Tegelijkertijd met de verhuizing van het poppodium verhuisde ook SLIM mee naar het nieuwe gebouw, waardoor de kelders van het gebouw nu voorzien zijn van prachtige oefenruimtes. Ook is er iedere eerste vrijdag van de maand een speciale SLIM-avond (“SLIM in de Lift”) waar lokaal talent mag optreden op het grote Xinix-podium. Daarnaast wordt er elk jaar in november twee zaterdagen het SLIM Herfstfestival georganiseerd, dat volledig in het teken staat van lokale bands en muzikanten. Meer informatie over SLIM en deze bands vind je op www.slimweb.org!

@Tekst Website Xinix

Bezoektip

Xinix
Muziek, zang, lessen en optredens
Doornseweg 2B, 4255 GZ Nieuwendijk

Voor meer informatie verwijzen wij u naar
www.xinix.nl