De Noordeveldse (of Nieuwe) Molen in Dussen is een wipwatermolen van de allergrootste soort. Het gevlucht (de lengte van twee wieken bij elkaar) is ruim 27 meter lang.

De Noordeveldse Molen te Dussen.
Foto: Webpagina Noordeveldse Molen

In maart 1992 viel de molen ten prooi aan een felle brand, maar werd in de jaren daarna deels herbouwd en deels gerestaureerd. In 1997 draaiden de wieken weer als vanouds.

Als historie kunnen we vermelden, dat op deze plek genaamd de Vierbans Boezem al in het jaar 1537 zeven wipmolens (watermolens) stonden, die op een landkaart uit dat jaar, getekend door Cornelis Schilder, voorkomen. De zeven molens bemaalden met elkaar vier verschillende polders. De molens van de polders Den Hill, Den Duyl en Ganswijk zijn reeds lang verdwenen.

Ook deze molen onderging bijna hetzelfde lot. Hij werd in 1795 gebouwd nadat een voorganger was afgebrand, maar brandde in maart 1992 opnieuw af. Na de herbouw door molenmaker M. Bos in 1995/1996 herrees de molen voor de tweede keer als nieuw uit de as, en werd op 21 april 1998 door Z.K.H. Prins Claus in bedrijf gesteld.

®Tekst Webpagina Molenstichting LvHa

Bezoektip

Noorderveldse Molen 
Erfgoed
Korn Boezemweg 4, 4271 LR Dussen

Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.noordeveldse-molen.nl