De geschiedenis van Altena is rijk aan verhalen. Zesenvijftig van die verhalen die zijn samengebracht in de Canon van Altena; een website waarin het heerlijk grasduinen is tussen foto’s, filmpjes, kaarten en ander moois.

Canon van Altena

Het Canon van Altena
Foto: beeld van www.canonvannederland.nl/nl/noord-brabant/altena

In navolging van de canon van Nederland heeft nu ook de gemeente Altena haar eigen historische canon. De canon van Altena bestaat uit zesenvijftig bijzondere historische verhalen die niet mogen ontbreken is ons collectief geheugen en een vaste plaats verdienen in het onderwijs.

De basis van de canon wordt gevormd door verhalen uit de Historische reeks Land van Heusden en Altena [deel 21]. De canon is een initiatief van Erfgoed Altena in samenwerking met het Streekarchief, Bibliotheek CultuurPunt Altena en andere erfgoedinstellingen. Elk verhaal heeft een eigen venster op de tijdlijn die vol staat van historisch materiaal. Het toont docuementen uit het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena, er staan YouTube filmpjes, maar ook lessuggesties en tips voor onderwijsexcursies.

Op woensdag 10 november 2021 is de canon officieel gelanceerd. ’s Middags vond er een introductiebijeenkomst voor het onderwijs plaats in het BiesboschMuseumEiland, waarin vooral werd ingezoomd op de toepassing van de canon op school. Tijdens de avondbijeenkomst voor een breder publiek werd ook stilgestaan bij te toepassing van de canon bij het toerisme en recreatie in gemeente Altena. Bovendien werd de avond muzikaal omlijst door muziek van het troubadoursduo ‘de Fijne Meneren’. Bekijk hier het filmpje van de lancering.

De canon van Altena is te vinden op https://www.canonvannederland.nl/nl/noord-brabant/altena

Mocht u zelf historisch materiaal in uw bezit hebben dat aansluit op een venster in de canon van Altena, dan wordt u van harte uitgenodigd dit te delen met de redactie van de canon. Ook tips voor excursies, toeristische tips, leestips; alles wat de canon nóg interessanter maakt.  U kunt hiervoor contact opnemen met Malu Kuhlman van het Streekarchief:  MKuhlmann@salha.nl