Het Biesbosch MuseumEiland ligt in het hart van de Biesbosch in de gemeente Altena. Het is de uitgelezen plek om kennis te maken met verleden, heden en toekomst van de Biesbosch.

Het gebouw heeft een gratis toegankelijk deel met daarin opgenomen een bezoekerscentrum en het Biesbosch Museum Restaurant, met een aan het water gelegen terras.

Biesbosch MuseumEiland. 
Foto: Aangeleverd door het Biesbosch MuseumEiland

Biesbosch Museum
De vaste tentoonstelling vertelt het unieke verhaal van de historische ontwikkeling van de Biesbosch. Zo kan je buiten ontdekken wat je binnen geleerd hebt.

In de vaste tentoonstelling ontdek je hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de Sint Elisabethsvloed van 1421. De bewoners, hun economische activiteit, hun ambachten en de natuur: het komt allemaal aan bod in zintuigprikkelende ruimtes.

Biesbosch Beleving
Dankzij de Biesbosch kunnen omringende, hoger gelegen gebieden niet zomaar overstromen. Maar hoe werkt dat precies? Ervaar het in de ‘Biesbosch beleving’. Een schaalmodel van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen.

Dit model – van 30 bij 30 meter – maakt de waterhuishoudkundige werking van het gebied meteen inzichtelijk. Je ziet hoe smeltwater uit de Rijn en regenwater uit de Maas samenkomen in de Biesboschdelta. Kijk hoe de waterstand verandert van laag naar hoog. Zit zelf aan de schuiven en knoppen. En beïnvloed de loop van het water!

De Biesbosch beleving is in bedrijf van april tot en met oktober.

Buitenmuseum de Pannekoek
Het Biesbosch MuseumEiland heeft nóg een gedeelte dat je kunt bezoeken. Aan de andere kant van het water ligt namelijk het gratis toegankelijke buitenmuseum de Pannekoek.

Wij zijn als mensen bepalend geweest voor hoe de Biesbosch eruit ziet. Ooit stond de Biesbosch vol met grienden: aangeplante akkers met wilgen. Door op grote schaal biezen, riet en griend te planten, te oogsten en te verwerken ontstond een levendige handel; de griend- en rietcultuur. Beleef als bezoeker de wereld van griendwerkers – een beroep dat inmiddels niet meer bestaat.

®Tekst Website Biesbosch Museum

Bezoektip

Biesbosch MuseumEiland
Museum, Erfgoed, Biesbosch en terras
Hilweg 2, 4251 MT Werkendam
Geopend: Het hele jaar, behalve op oud- en nieuwjaarsdag en eerste kerstdag.

Voor meer informatie, actuele openingstijden en tentoonstellingen verwijzen wij u naar www.biesboschmuseumeiland.nl