De shanties zijn het allermooist als ze live gezongen worden, en het koor door zijn consumptiebonnen heen is met een enthousiast meezingend publiek.

Shantykoor te gast in Stuifakkers – 2017
Foto: Weekblad Westvoorne

Voortvarend werd van wal gestoken en dat er een breed draagvlak was bleek uit de getoonde interesse. Op zich niet vreemd, gezien de verbondenheid met het water en de nautische achtergronden van veel inwoners van Werkendam. Vrijwel vanaf het begin telde het koor ongeveer 70 leden, een aantal gelijk aan het huidige. Vanaf de afvaart waren er ook vrouwen welkom in het koor. De oprichters moeten gedacht hebben “hij die zijn vrouw meeneemt, komt nooit te laat thuis”.

Wat is nu een shanty en wanneer worden de liederen het mooist gezongen? De shanty is een arbeidslied en het lied was gebonden aan bepaalde werkzaamheden of handelingen en diende coördinerend voor de gezamenlijk verrichtte, ritmisch verlopende, fysieke arbeid aan boord van een schip en de man die de orders uitzong en de rest die antwoordde. Er zijn verschillende soorten shanty’s, zoals haal-shanty’s bij het hijsen van de zeilen en gangspil-shanty’s bij het anker opdraaien. Daarnaast werden Forebitters gezongen, vrijetijdsliedjes. Dat waren meestal protestliederen, over de slechte werkomstandigheden en de tirannie van de kapitein, stuurman en de bootsman.

Shantykoor de Biesbosch heeft zich ontwikkeld tot een muziekgezelschap van allure.

®Tekst Website Shantykoor Biesbosch

Bezoektip

Shantykoor de Biesbosch
Zang en cultuur

Voor meer informatie verwijzen wij u naar
www.shantykoordebiesbosch.nl