Tussen Werkendam en Woudrichem ligt het zuidelijkste deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een oude verdedigingslinie die oorspronkelijk gebouwd is om Holland te beschermen tegen aanvallen vanuit het zuiden.

Koepelkazemat
Foto: Website Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Linie was tot een aantal jaar terug nauwelijks zichtbaar, herkenbaar en beleefbaar. De forten waren in slechte staat en niet toegankelijk. De molens waren sterk in verval. En als bezoeker kon je het gebied alleen vanuit de verte aanschouwen.

In 2005 hebben de gemeenten Werkendam en Woudrichem, Brabants Landschap, Waterschap Rivierenland en de Provincie Noord-Brabant samen afgesproken daar wat aan te doen. Vanaf toen is het hard gegaan. De sluizen en forten zijn gerestaureerd en voor het publiek opengesteld. Natuurgebieden zijn toegankelijk gemaakt. Een oud verdwenen landgoed is weer teruggebracht en de molens draaien weer. Vanuit een omgebouwde kazemat kun je naar bijzondere vogels en het prachtige landschap kijken. En in sommige kazematten kun je zelfs overnachten!

Al deze bijzondere plekken zijn nu met elkaar verbonden via het Liniepad, een wandel- en fietspad tussen de Papsluis in Werkendam en de vesting Woudrichem.

®Tekst Website Forten.nl

Bezoektip

Liniepad Altena
Wandelen, Fietsen en Cultuur

Voor meer informatie verwijzen wij u naar
www.forten.nl

Wandelroute downloaden